Temperature počinju da se spuštaju i potrebno je razmišljati o izboru radne i zaštitne odeće za predstojeći period.

Kada se temperature spuste tokom zimskog perioda, za rad napolju je bitno imati toplu odeću, koja štiti od vetra i hladnoće. Veoma je važno je da topla jakna koju ste izabrali ne bude samo debela jakna u kojoj je toplo i da u njoj možete samo sedeti. Potrebno je odabrati radnu jaknu koja je topla, ali koja ne ograničava pokret radnika, kako bi on slobodno mogao obavljati posao i kada su niske temperature.

U zavisnosti od posla koji obavljate potrebno je odabrati pravu oedeću.

Za osobe čiji posao zahteva neprekidno kretanje, podizanje tereta u hladnim zimskim danima preporučene su tanje softshell htz jakne, nalik onima koje koriste sportisti tokom zimskog perioda. U koliko posao koji obavljate nije toliko dinamičan i više vremena provodite bez mnogo pokreta preporučuje se deblja radna jakna.Da biste bili potpuno spremni za posao mozete odabrati neke radne pantalone, polukombinezon ili kombinezon u zavisnosti od potrebe.

Aktivni donji veš je takodje nezaobilazan deo zimske radne odeće, kao i čarape.

Današnja tema bi mogla da se zavrti oko Softshell materijala za izradu odevnih predmeta.

Zanimljivost je kako je uopšte nastao Softshell?!

Davne 1967. Godine došlo je do nesreće prilikom probne vežbe  Apolo 1. NASA je nakon tog nemilog događaja koji je poremetio američki svemirski program bila prinuđena da napravi neku novu vrstu tkanine za svoje astronaute. Kao proizvod istraživanja napravljen je dvoslojni materijal otporan na vatru I pogodan za sve vremenske prilike, veoma izdržljiv i nepropustan. E, na osnovu sličnog tkanja I tehnologija izrade nastao je I Softshell.

Od čega se pravi Softshell material i kakve su mu karakteristike?

Softeshell se pravi se od kombinacije poliestera i elastina. On je čvrst, ali udoban i vrlo je prijatan za nošenje. Jakne od ovog materijala su napravljene tako da štite u svim vremenskim prilikama, bilo da se radi o snažnim udarima vetra, kiše ili hladnoće. Spoljašnji sloj materjiala je napravljen tako da pored vremenskih uslova, bude otporan i na prašinu. Lak je za održavanje, a unutrašnji deo uspešno čuva toplotu tela i omogućava telu da diše.
Materijal je vrlo lagan, pa je i odeća napravljena od njega veoma lagana, te se stoga često koristi kao zamena za flis jakne ili za kišnie kabanice.
Softshell nije rastegljiva tkanina, ali  vrlo udobna i prati pokrete tela prilikom nošenja. Materijal je čvrst, ali ne i krut, tako da prilikom nošenja neće opterećivati niti sputavati pokretljivost.

Šta se sve pravi od softshell tkanine?

Odevni predmeti napravljeni od Softsell tkanine su nezaobilazni deo opreme kako za planinarenje i kampovanje tako i kao radna i zaštitna odeća u ekstremnim vremenskim uslovima. Od nje se prave iodevni predmeti (radne i zaštitne jakne, pantalone, rukavice)  i oprema koja se koristi napolju, na primer šatorska krila.

Sam konačan izbor radne i zaštitne odeće, odeće za sportske aktivnosti ili hobije u zimskim danima, i to natavno, ostaje na Vama, a mi smo tu da Vam pomognem oko nedumica u koliko ih imate. Naš stručni tim uvek je tu za Vas.

U ponudi imamo veliki izbor toplih jakni, vodootpornih jakni, jakni visoke vidljivosti i naravno softshell jakne o kojima ste danas nešto saznali u koliko ste pročitali ovaj tekst.